Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

Klassieker 120 km rûntsje Tsjûkemar Echternerbrug: 12 september

100 renners kwamen naar Echtenerbrug om daar aan klassieker rondom het Tjeukermeer deel te nemen. Een prachtig initiatief natuurlijk van de organisatie om voor de Amateurs en sportklasse een koers over 120 km op de kalender te zetten. Uniek in zijn soort zou ik bij zeggen. Een dikke pluim richting de organisatie en sponsoren op voorhand.

Voor Omega stonden helaas maar 2 renners aan de start. Nieuw lid Marian en ik. Marian had in de training aangetoond dat hij een hardrijder was. In het peloton rijden werd voor hem een nieuwe uitdaging. Mijn vorm moest goed zijn.  Vorige week in Dalen was de vorm immers na 85 km nog oké. De temperatuur was prima alleen zou de wind wel enigszins parten kunnen spelen. Met windkracht 3-4 moest er natuurlijk wel zoveel mogelijk voorin worden gereden. Aan start stonden natuurlijk de sterke mannen als Kievit, Hekman, vd Meer, Zaal, Verhoeven, Terpstra, Kopmels, Porsius ,  de winnaar van Dalen Arjan Bos maar ook Taeke Oppewal en Sierd Steigenga. Daarnaast stond ook WTC Woerden met een batterij goede renners aan start, o.a. Lars Rietveld, Mathieux Hendriks en Ferry de Ruiter. Daarnaast voor mij wat meer onbekende renners maar na de koers bekende renners zoals oa Casper Van Wijck uit Rotterdam.

Vanaf start ging het hurry up. De sterke mannen wilden de koers gelijk goed openen en maakten vaart. Marian en ik zaten de eerste ronde goed van voren. Ontsnappingen kwamen er op de smalle weggetjes rondom het Tjeukermeer. Met name Sierd Steigenga en ploeggenoot Bauke Hylkema waren actief en namen een mooie voorsprong. De voorsprong werd echter nimmer zo groot dat ze definitief uit het zichtveld van het peloton geraakte. Op stukken schuin tegen de wind in werd er soms flink doorgetrokken. Dit eiste slachtoffers aan de achterkant van het peloton. De volgende ronde was hetzelfde laken een pak, wederom ging na de start/finish het tempo omhoog en werd er flink doorgetrokken op de wegen waar de wind zijn grip op het peloton kon krijgen. Voor Marian werd het na 60 km te veel. Op de kant rijden i p v in het peloton eiste zijn tol. Kramp sloeg hem in de benen en de strijd was over en uit. Teleurgesteld maar zeker een mooie ervaring rijker moest hij uit de wedstrijd. Inmiddels werden Hylkema en Steigenga weer teruggepakt. Zelf voelde ik mij ook bij het ingaan van de 3e en laatste ronde nog redelijk goed. Dat gevoel verdween echter ook snel. Met nog ongeveer 30 km te gaan, wilde ik aanzetten om bij het stuk met zijwind van voren te komen zitten. Het peloton was inmiddels in 2 stukken geslagen. Een eerste groep met 15 man en daarachter nog max 50 renners. Bij de aanzet om naar voren te gaan , sloeg bij mij echter ook de kramp in de benen. Balen en niet meer in staat om goed aan te zetten. Gevolg was dat ik met een groepje van 10 man achter het 2e peloton kwam te spartelen. Ging de kramp over? Konden we er nog weer naar toe rijden. 10 km leefde in de groep de hoop dat we terug konden keren en bij mij de hoop dat de kramp weg zou gaan. De kramp ging wat weg maar we konden niet meer terugkeren naar het peloton. Met 10-15 man reden we door en zouden we op 1 a 2 minuten van de koplopers finishen. Voor mij was het overleven en aardig afzien. De kilometers gingen tellen……en waarschijnlijk de leeftijd ook.

Het peloton kwam in de slotfase weer in zijn geheel bijeen en in de laatste vier kilometer reden opnieuw, de sterk rijdende, Steigenga, Jan Terpstra, Luuk van der Meer en Casper van Wijck weg.  De favorieten Hekman, Weinans, Porius, Kopmels, Kievit, Oppewal  en Arjan Bos keken er naar maar deden niets.  Wilden ze niet voor elkaar rijden? Moest 1 zich niet op offeren? Het bleef bij stil blijven zitten en verroer je niet want degene die het gat dicht zou rijden was voor plek 5 natuurlijk kansloos.  De 4 gingen vluchters gingen strijden om de podium plaatsen en het was Casper v Wijck die over de sterkste sprint bleek te beschikken. Jan Terpstra plakte er een mooie podiumplaats tegenaan en werd 2e, voor wellicht de sterkste en meest aanvallende renner van de dag Sierd Steigenga. Luuk v d Meer werd moegestreden toch mooi 4e. Kievit trok zijn lange lijf ook in gang en werd keurig 5e , voor Kopmels , Hekman , Hospes, Opppewal en de 10e plek Porsius.

 

 

 

 

Een mooie klassieker was verreden. Hopelijk staat deze volgend jaar ook weer op de kalender.  Volgende week nieuwe kansen in de Amersfoortse groeistad Klassieker.