Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

Open Gronings Kampioenschap 115km zweten 30/8

Met dank aan fotografen: Aukje de Haan en Dieuwke Kalsbeek (bron Facebook)

Het kampioenschap van Groningen is een niet-knwu koers, georganiseerd door de TH uit Groningen. 130 deelnemers, prachtig weer, snel rondje op de wielerbaan van Groningen en weinig wind. Prima elementen om het als een mooie wedstrijd of goede training te zien. Renners van recreant tot Elite dame en Elite heren. Kortom mooi gemêleerd gezelschap. Koerst over 115 km. Maar liefst 70 rondjes om een beetje duizelig te worden. Voor de meesten al prachtig om uit te rijden en voor de ander een gemiste kans als er niet gewonnen wordt.

Omega stond goed vertegenwoordigd aan de start. Peter vd Hooft, Kees Muis, T’heo Sieling, Marten Veen, Arjan Kuiper, EltJan Tigchelaar en de schrijver van het verslag Gert de Veen.  Tegen het Elite geweld van de NWVG en Stormvogels of tegen de buitencategorie renners zoals d (halve) profs Rick Ottema en Martijn Verschoor, waren we normaliter natuurlijk niet tegen bestand maar de wielerbaan staat erom bekend dat ook deze renners niet zomaar wegrijden bij een op drift geraakt peloton.

De koers was 115 km lang en nimmer viel het echt stil. Snelheden van over de 50 km waren niet bijzonder te noemen. Het kraakte soms aan de voorkant, waar met de kop in de wind toch aardig moest worden doorgetrokken om überhaupt weg te komen maar het kraakte ook achteraan waar sommigen toch aan vechten waren om het elastiek, waaraan ze hingen, niet te laten knappen.  De Omegarenners reden goed mee. Vd Hooft, Tichgelaar en ik waren af en toe aan front te vinden. Kees zat mooi in de eerste gelederen van het peloton verscholen en Theo, Arjan en Marten reden in de buik van het peloton mooi de rondjes mee.

Uiteindelijk gingen er in de slotfase 5 mannen aan de loop. Hier bleven 4 van over en het was Hoekstra die namens de NWVG de winst en daarmee de felbegeerde Groningse Trui, binnenhaalde. Nummer 3 werd een renner van CycleSport en 3 werd Zaal van de TH. De Omegaïsten finishten allen keurig in het peloton. Een mooie training kan de opmaat zijn naar de 2 komende klassiekers rondom het Tjeukermeer en bij de Amersfoortse Groeistad klassieker.