Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

Omloop van het gewone Volk; Folsgare 29/8

Met maar liefst 70 man aan start voor de Omloop van het gewone Volk. Prachtig toch zo’n naam. Mooi weer maar weinig wind. Start om 18 uur en af te leggen 10 rondjes van 7 km. Veel amateurs aan start en wat verdwaalde elite amateurs die lid zijn de WV Snits. Toch vreemd dat die daar dan mogen starten. Even rondkijken en ik kwam tot de conclusie dat ik wederom één, zo niet de oudste deelnemer in de A klasse was. Tja, heb ik daar nog wat te zoeken. Ach zolang ik mee kan en nog aardig wat mee kan rijden, is het leuk.

Door de hondjes aan de kant, poesjes in de mand en kindertjes aan de hand – speaker Egbert de laGro , kregen we om 18 uur het startschot. De wijze waarop Snits dit laagdrempelig evenement al jaren organiseert verdient toch een dikke pluim. Doe maar gewoon en je krijgt 70 man aan de start. Prijzengeld niet of nauwelijks, nee een metworst of een mooie handpomp zijn de prijzen….o ja en natuurlijk een beker.

Vanaf begin leek het erop dat de in de eerste ronde gevormde kopgroep van 8 man gelijk de slag had gemaakt. De meeste ploegen waren vertegenwoordigd. Mannen van de TH, ploeg Oppewal, de Solexploeg waren vooruit gesneld.  De voorsprong liep gestaag uit naar 45 seconden en in het peloton werd naar elkaar gekeken. De tijdrijders van Markenesse werden echter wakker en schoven door naar de kop van het peloton. Lonely Jan Hekman probeerde eerst nog alleen het peloton in gang te trekken. Een kleine kopbeurt mocht ook geen naam hebben maar toen nummer 40 van de ploeg van Markenesse zich op kop nestelde ging het tempo omhoog. Met 2 beurten van 10 minuten en de snelheid tegen de 50 km per uur, kwam de kopgroep weer snel in zicht. Met wat hulp reed de nummer 40 ook het laatste stuk dicht en de wedstrijd kon weer opnieuw beginnen. Het tempo bleef hoog en ontsnappingen waren erg moeilijk. Af en toe kon ik mij voorin nestelen maar heel veel strijd aan kop kon ik niet leveren. Oppewal, Bos en Zut hadden zich ook achterin genesteld. 2 ronden voor het eind kregen een THer en Zut uit Slootdorp toch de ruimte. Het peloton viel niet stil maar met een gemiddelde tussen de 45-48 reden de beide mannen toch weg. In de laatste ronde was het een plek zoeken in het peloton. Er was geen ploeg die het gat meer wilde dichtrijden. Ook elite renner en Gouden Pijl winnaar Frank Wierstra wilde het gat niet meer dichten. In een straf tempo werd naar de finish gereden en de 2 bleven knap uit de greep van het peloton. Het was Zut die een mooie overwinning kon bijschrijven voor de lange THer die moegestreden over de finish kwam. Toch een knap staaltje. Om plek 3 werd nog eens flink gestreden en hard gescholden. Zelf sprintte ik om veilige afstand mee en eindigde ik rondom plek 25. Nummer 3 werd, nog onbekend, 4 werd Hekman.

Mooie koers en goed voor de snelheid. Gemiddelde van 43,8 over 70 km.