Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

Kievit en Muis heersen in warme 36ste Wielerronde van Muntendam

De 36ste wielerronde van Muntendam werd afgelopen vrijdagavond 12 juni verreden. Prachtige weersomstandigheden en  een mooie publieke opkomst gaven de wielerronde nog meer glans.

Om 18.30 uur gingen 30 Sportklasse renners van start voor een koers van 50 km. Onder hen ook een aantal van de organiserende vereniging , w.v. Omega uit Menterwolde.  De mannen van w.v. Omega wilden natuurlijk in hun eigen ronde goed voor de dag komen. Kees Muis had deze ronde zelfs met stip in zijn agenda gezet en in de laatste week zijn werkzaamheden en maaltijden hierop aangepast. Frens Hoving, EltJan Tiggelaar, Gerry Vlieger, Marten Veen en Erik Frans waren de overige Omegaïsten. De wedstrijd werd vanaf begin hard gemaakt door m.n. Jan Muis uit Giessenburg en René Rotscheid uit Apeldoorn. Uiteindelijk konden 7 man dit 2tal nog volgen. Van Omega kon alleen Kees Muis de sterke mannen volgen. De overige Omegarenners, behalve Erik Frans, konden de koers in een achtervolgende groep keurig uitrijden. Vooraan werd er volop gedemarreerd en probeerde Jan Muis alleen aan te komen. De man uit Apeldoorn, René Rotscheid, was echter ook gebrand op de overwinning en reed Muis keer op keer terug. Het was Henry vd Ploeg van de Stormvogels die uiteindelijk de ruimte leek te krijgen maar een ronde later ontplofte Henry toch en viel m.n. door de warmte terug in de kopgroep. Het mondde uiteindelijk uit in een sprint van 9 uit waarin Jan Muis zich veruit de sterkte toonde, gevolgd door de sterk rijdende Rotscheid en jawel Omega-renner Kees Muis uit Stadskanaal. Kees kon met een laatste krachtinspanning zijn wiel net voorbij Hylke Wijnsma uit Wier drukken. De warme temperaturen hadden hun tol geëist.   Uiteindelijk haalde de helft, in dezelfde ronde rijdende als de winnaar, de finish en legde Frens Hoving uit Borgercompagnie beslag op een verdienstelijke 10e plaats, werd Marten Veen 12e en EltJan Tiggelaar 14e en Gerry Vlieger 15e.   De gemiddelde snelheid van de winnaar was in deze koers 40,3 km p..u.

Om 20.00 uur vertrokken 65 Amateurs voor een koers over  72 km. De temperatuurmeter stond nog steeds  op 25 graden en menig renner zag je na een aantal ronden, happen naar zuurstof. De amateurs maakten er een fantastische en spannende wedstrijd van. Vele ontsnappingen  en evenzoveel keren weer terughalen van de vluchters. M.n. waren Wouter v Zanten uit Apeldoorn, Tako Klabbers uit Gorredijk,  Maurice Zaal uit Groningen maar ook Taeke Oppewal uit Heerenveen, Harko Kievit uit Leek, Albert de Vries uit Groningen en Han Peeneman uit Assen erg actief. Namens de organiserende vereniging reden Steve McEwen uit Arnhem en Richard Bultema uit Winschoten zeer aanvallend in deze warme koers. Ook reden namens de WV Omega, de pas-getrouwde Arjan Kuiper uit Meeden, Peter vd Hooft uit Hoogezand, Eddy de Boer uit Assen,  Gert de Veen uit Zuidbroek en Ard Prins uit Froombosch mee.

De genoemde actieve mannen gingen samen of om beurten aan waardoor het peloton op een lang lint werd getrokken. In het begin eiste de warmte en snelheid mening slachtoffer maar halverwege de koers trokken deze actieve mannen nog eens flink door met als gevolg dat er aan de achterzijde renners moesten lossen. Ook voor Arjan Kuiper, Eddy de Boer en Peter vd Hooft was het plots allemaal te veel. De motor was opgeblazen en er kwam geen verkoeling meer. Er restte niets anders dan de strijd voortijdig te staken.

In de finishstraat werd keer op keer voor de leidersprijs gereden. Uiteindelijk pakte Albert de Vries de leidersprijs.

Op driekwart van de koers was de helft van de renners gelost en leken een 30tal renners op  het op een eindsprint af te gaan. Onze Omegadiesel Ard Prins kwam ook op stoom. Ard begint op toeren te geraken als de koers eigenlijk de 100 km raakt. Kort nadat Ard echter zich in de voorste regionen van het peloton meldde, reed hij lek en was de koers over.

Als gezegd alles leek op een massale aankomst maar …… Han Peeneman koos  met het ingaan van de laatste ronde het hazenpad. Alles leek nu erop dat hij zou gaan winnen en zich voor zijn verjaardag van afgelopen woensdag een verlaat cadeau te geven. Klasbak Harko Kievit trok echter vroegtijdig de pelotonsprint in gang en wist Peeneman op de meet, verschil van max 2 cm, te verslaan. 3e werd Jan Kanis uit Zwolle.  Omegarenners Bultema en Mc Ewen werden respectievelijk 12e en 15e.  Gert de Veen werd 26ste.

Het gemiddelde van 43 km p.u. maakte de wedstrijd hard en hierdoor kwamen ook in dit peloton maar de helft in dezelfde ronde als de winnaar over de streep.

De W.v. Omega wil  hierbij alle vrijwilligers, EHBO Muntendam, gemeente Menterwolde, de sponsors en de Middenstand van Muntendam bedanken voor hun bijdrage, begrip en samenwerking.