Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

26-4 ICW Appingedam: Ondanks matige opkomst mooie winnaars in spannende wedstrijden

De weersomstandigheden waren tijdens de ICW Appingedam niet optimaal. De renners en rensters die twijfel hadden, hebben merendeel de voorkeur gegeven aan de warme kachel.  Toch kwamen deze renners en rensters bedrogen uit want achteraf gezien was een wedstrijdje rijden in Appingedam prima te doen.  In totaal een kleine 100 renners/sters kwamen er in 3 categorieën naar Appingedam. Op het bedrijventerrein lag een prima parcours van iets meer dan 2 km. Een plaatje zoals de deelnemers/sters later vertelden.  Foto’s zie binnenkort elders op onze site.

Dit keer waren er geen geldprijzen te verdienen maar wel mooie natura prijzen aangeboden door www.BaxBier.com en www.landwinkeloldiek.nl.

In de eerste wedstrijd van de dag: Sportklasse/Masters50+/ Nwlingen en basisleden waren het met name de leden van de organiserende vereniging Omega en het team van de sponsor van Omega; Vonk Tweewielers Musselkanaal, die actief waren.  Daarnaast reden de renners van de Kannibaal attent mee. Het was good old Jan Olders van team Vonk die vanaf het begin actief was, ontsnappingen probeerde op te zetten of attent mee sprong. Na 25 minuten gingen Jan Olders van team Vonk, Gert de Veen van WV Omega en een Kannibaalrenner aan de haal. Het opdat moment al sterk uitgedund peloton had het nakijken. De Kannibaal renner reed een aantal ronden goed mee maar moest Olders en de Veen laten gaan. De beide 50+ renners namen een halve minuut voorsprong maar met nog een half uur te rijden vroegen beiden zich wel af waar ze aan begonnen waren. Het stuk na start/finish met windkracht 4 op kop, deed de benen aardig verzuren. Daarnaast was het nog niet bepaald warm en zorgde de natte straat dat de benen “lekker strak” aan begonnen te voelen. Erg blij verrast waren Olders en de Veen toen plots, uit het niets, een andere renner van de Kannibaal aansloot en snel meedraaide. De voorsprong kwam niet meer in gevaar en na een uur koers kreeg het drietal de bel voor de laatste ronde. In het laatste stuk richting finish gaf Olders gas, de Veen volgde en de Kannibaal trok zich even later ook in gang. Olders nam als Mark Cavendish himself met veel gas en zonder angst de laatste half natte bocht. De Veen volgde wel maar op gepaste afstand. De Kannibaal renner in 3 positie probeerde de Veen nog in te halen maar nam de bocht te ruim en gleed onderuit. Olders won afgetekend voor de Veen. Jeroen Heijne wist in de laatste honderd meters nog aan het achtervolgende peloton te ontsnappen en werd als Kannibaalrenner dan toch nog 3e.

1.Jan Olders, 2. Gert de Veen 3. Jeroen Heijne 4. Nick Zuidema 5. Kees Muis 6. Marcel Torensma 7. Peter vd Hooft 8. Peter Hulshof 9. Peter Arends 1o. GertJan vd Worp 11 Henry vd Ploeg

In de 2e wedstrijd van de dag was het met name Omegarenster Ankie Ytsma die de wedstrijd hard maakte en de Kannibaalrenster, die maar liefst met 6 vrouwen sterk, aan de start verschenen, het erg moeilijk maakte. Na diverse schermutselingen waarin steeds een andere Kannibaalrenster met Ankie Ytsma aan de haal ging, waren het uiteindelijk 5 dames die de rest achter lieten. Onder hen maar liefst 4 Kannibaal renster en jawel Omegarenster Ankie Ytsma. Kop over kop werd de wedstrijd harder gemaakt en werd het tempo hoog gehouden. Een veilige afstand op de achtervolgers werd opgebouwd en werden de gelosten achterhaald.  In de laatste ronde probeerde de Kannibaal rensters om de beurt om de sterke Omega-renster Ankie te lossen. Telkens wist Ankie de aanval te pareren maar de krachten vloeiden wel weg uit haar lichaam. In de sprint moest Ankie dan ook haar meerdere erkennen de Kannibaalrenster Ivana Tiessens, 1e en Trieneke Fokkens 2e. Ankie Ytsma werd keurig 3e.

1. Ivana Tiessens, 2 Trieneke Fokkens, 3. Ankie Ytsma, 4. Mariëlle Meijering, 5. Danielle Meijering, 6. Rianne vd Helm. 7. Hariette Koning-Knol, 8. Margriet Engelsma, 9. Alice Smit. 10. Els Huizing, 11. Erica Schotman, 12. Mariët vd Helm

 

In de 3e wedstrijd en laatste wedstrijd van de dag gingen de Amateurs en Junioren van start. De ZAES ploeg was met 4 renners naar Appingedam gekomen, ook de WSV Emmen had een mooie ploeg afgevaardigd maar ook de GAUL ploeg en WADRO hadden 4 sterke mannen naar Appingedam gestuurd. De organiserende vereniging Omega stond met 3 matadoren, Ronnie Poelstra en SteveKNWU McEwen en Richard Bultema, aan start. Ronden lang leek het peloton in een strak tempo over het parcours te razen. Dit kostte af en toe een renner “de kop” maar al met al werd het peloton(netje) compleet gehouden. Het was onze verslaggever op de fiets Bart v Zeilen die als eerste capituleerde en de legendarische woorden tegen de speaker sprak: “tjee, het gaat toch wel wat hard vandaag”. Waarvan akte. Na een aantal ronden brak het dan toch en ging eerst Alan Looms van ZAES alleen aan de loop,  even later sloten echter 9 man aan, hieronder hardrijders Kievit en Weinans van ZAES, tijdrijder Albert de Vries van Gaul, sprinters Rutger Vos van de WSV Emmen en Jan Hekman van ZAES, tijdrijder Rob Bonting van Cycle Sport Groningen maar ook de Omegarenners en  SteveKNWU McEwen en Richard Bultema en tenslotte Stef Jonker van de Kannibaal.  Daarachter verzamelden zich na een aantal ronden een 8-tal renners.

De ZAES renners in de kopgroep maakten de strijd hard en probeerde keer op keer het 10 tal verder uit te dunnen. Dit 10-tal was echter aan elkaar gewaagd, zo leek het. Halverwege de koers ging Looms aan de haal. Het 9-tal erachter viel stil en de andere ZAES renners  zaten natuurlijk nog in een zetel. Bonting en de Vries probeerde het gat te dichten en kregen door start/finish, 4 man mee. Bultema, Kievit en Vos zaten daarachter. Vos voelde het onheil aankomen. Als sterke sprinter wilden de ZAES renners hem natuurlijk graag lossen.  Looms voorop en de 5 daarachter liepen weg en Vos probeerde met een machtige jump het gat te dichten. Bultema en Kievit reden mee en op het moment dat Vos leek te capituleren, trok Kievit met Bultema in zijn wiel over Vos heen richting het 5tal voor hen. Vos voelde zich “geflikt” en staakte  de strijd. Het 9-tal kwam weer bij elkaar maar even later gingen De Vries, Kievit en Weinans er van tussen en het drietal vond elkaar voor en tegen de wind in en liep snel uit naar een voorsprong van 30 seconden. Nog even probeerden Bultema, McEwen, Bonting en Jonker het gat te dichten maar de vogels waren gevlogen. Het drietal bleef goed samenwerken. Na 1 uur en 20 minuten kreeg het drietal de bel voor de laatste ronde. De Vries nam in de laatste honderden meter het voortouw maar werd in de laatste bocht toch nog professioneel door Weinans voorbij gesneld. Weinans won voor de Vries en Kievit. Looms en Hekman maakten het feestje voor ZAES compleet en werden 4 en 5e.

1. Marcel Weinans, 2. Albert de Vries, 3. Harko Kievit, 4. Alan Looms. 5. Jan Hekman. 6. Richard Bultema, 7. Rob Bonting, 8. Stef Jonker, 9. Steve McEwen, 10 . Rene vd Bosch, 11. Cor Visser, 12. Andries Reitsma, 13. Harald Piersma 14. Eelke Jan Bouma, 15. Raymond Huwae, 16. Mart Menger,  17. Anko Smilda.