Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

KPN Cup; Dames WV Omega schaatsen goed mee

Vandaag staat een extra wedstrijd in Dronten op het programma. Op deze doordeweekse avond staan er toch nog 52 dames aan de start. Het grootste gedeelte heeft gewoon gewerkt of gestudeerd. En zo ook de dames van team Cenned. Britt hoorde om 10.30 uur pas dat ze van start mocht gaan. Ik stond zelf vanmorgen op de ijsbaan in en zat ’s middags op de grasmaaier op de Pitch&Putt golfbaan in Leeuwarden.

In de IJshal Leeuwarden geef ik les bij het schoolschaatsen. Een van de kinderen wilde wel leren klunen. “Klunen” riep de rest van de groep bijna in koor. “Ja klunen” zei ik, “dat doe je als er natuurijs ligt. Bijvoorbeeld als het ijs onder een brug niet dik genoeg is om overheen te schaatsen. Dan stap je de kant op, ren je over de matten naar de andere kant, om vervolgens daar weer op het ijs te stappen. Dat kunnen we wel even oefenen want wie weet komt er deze winter wel natuurijs.” En zo reden we even later een rondje om bij het eerste poortje van het ijs te stappen, rennend over de matten naar het volgend poortje om er daar weer op te springen. “Dit is leuk, nog een keer!”. “Is er ook koek en zopie?” Ja de sfeer zat er goed in. Het hoeft alleen nog maar te gaan vriezen. En dat doet mij denken aan de wedstrijd vanavond in Dronten, brrrr daar is het altijd koud.

In de hal in Dronten vriest het in elk geval goed, het is inderdaad koud. Voor het eerst dit jaar kan er een echt thermoshirt onder het wedstrijdpak. Na het vaste ritueel van even langs Jurjen voor tape op de rug, inlopen en de ploegbespreking staan we even later zijn drieën aan de start, Birgit, Britt en ikzelf. Maria is niet helemaal fit en laat deze wedstrijd aan zich voorbij gaan.
Het eerste gedeelte van de wedstrijd wordt er nog wat afgetast maar even later komt er toch wat tempo in. Birgit is goed vandaag. Verschillende ontsnappingen volgen waar Birgit dan wel gelijk bij zit of even later naar toe sprint. Helaas volgt er elke keer vanuit het peloton vrijwel direct reactie waardoor alles weer bij elkaar komt en de ruggen worden gerecht. Britt zit goed in de wedstrijd en komt met nog 20 ronden te gaan naar voren. Ik zit zelf aan de buitenkant achter een dame die er vandoor gaat en spring mee. Na een rondje sluiten er nog aantal dames aan. Maar niet veel later sluit het peloton weer aan. Bijna direct springen twee dames weg en pakken honderd meter. Om mij heen wordt alleen gekeken en zie ik Birgit buitenom snelheid maken. Ze gaat ervoor en krijgt één dame mee. Even later springen er nog twee dames weg. We zien dat de zes dames elkaar vinden maar het gat naar het peloton blijft gelijk. Als de bel klinkt lijkt het nog te gaan lukken met de kopgroep maar het wordt krap. Birgit perst er in de sprint alles uit en eindigt als 5de. Het verschil is klein met het podium. Brit en ik zitten in de spint te ver van achter en eindigen als 29ste en 24ste.
Op naar zaterdag, met net als in Den Haag een mass start en marathon.

Ankie

KPN Cup 5 – Haarlem

De marathon in Haarlem wordt aangekondigd door middel van een mooie poster waarop Birgit prominent op kop van het peloton rijdt. Het is mooie reclame voor schaatsteam CENNED, en het wedstrijdplan is om nog meer mooie reclame te maken door zelf in de aanval te gaan. Al snel trekt Birgit in de aanval, helaas alleen. Na een herstart gaat ook Maria op avontuur, maar krijgt niet de juiste dames mee om de uitlooppoging tot een succes te maken. Er volgen nog meer aanvallen waar schaatsteam CENNED bijna altijd bij betrokken is, maar net als het beslissende groepje wegrijdt in de finale zitten de dames van schaatsteam CENNED ‘opgesloten’. Helaas voor team CENNED geen top-10 uitslagen, Maria wordt 14e, Ankie 17e en Birgit 21e, terwijl Britt helaas eerder de strijd moest staken. Toch stijgen we weer naar de 2e plek in het ploegenklassement en krijgt Birgit voor haar solo uitlooppoging 1 punt voor de DvG-trofee. Lees het hele verslag van de westrijd, geschreven door Maria, op onze weblog

KPN Cup 4 – Den Haag

Op 9 november wordt, naast de vierde KPN Marathon Cup, ook de eerste wedstrijd in de mass start competitie verreden. Deze mass start competitie telt 3 wedstrijden, naast Den Haag wordt er ook gereden in Hoorn (22 november) en in Groningen (20 december). Zestien rondes, 3 tussensprints, en kleinere pelotons (maximaal 36 deelnemers en maximaal 2 per ploeg). Voor schaatsteam CENNED start Ankie in de B-groep, en Birgit en Maria in de A-groep. Na afloop luidt Ankie haar conclusie “nog niet echt mijn ding”, Birgit en Maria pakken in de 2e en 3e tussensprint punten en worden hierdoor 5e en 4e in de daguitslag.

In de kleedkamer worden de koersjes even nabesproken en daarna is het weer tijd om ons klaar te maken voor het ‘echte’ werk: 70 ronden koers. Ook nu is het plan om af en toe aan te vallen en beurtelings mee te zitten. Helaas valt dat al snel in duigen nadat Maria betrokken is bij een valpartij en haar materiaal vervolgens niet meer mee wil werken. Birgit en Ankie weten elkaar goed te vinden, missen helaas de beslissende kopgroep, maar zitten goed voorin als in de chaotische finale ineens wordt gebeld voor de laatste ronde. Zij eindigen als 12e (Ankie) en 13e (Birgit). Britt wordt verrast door die bel en wordt 37e. Lees haar hele verslag op onze weblog.

KPN Cup 3 – Utrecht

Hoewel het al weer november is, lijkt het nog steeds zomer en de winter nog ver weg. Toch werd op 1 november in Utrecht de 3e KPN Marathon Cup wedstrijd verreden. Verschillende rijdsters van andere ploegen laten deze wedstrijd links liggen in verband met het NK Afstanden dat gelijktijdig werd verreden. Maar de dames van schaatsteam CENNED gaan uit van hun eigen krachten en voor de wedstrijd wordt besloten dat Birgit en Maria zelf in de aanval zullen gaan. En dat doen ze dan ook: na iets meer dan 20 rondes demarreert Birgit uit een redelijk grote groep die zich al eerder van het peloton had afgesplitst. Zij krijgt 3 andere dames mee, en al snel hebben ze ruim een halve baan voorsprong. Helaas duurt het erg lang voordat de staart van het peloton in zicht komt. En als dat dan gebeurt, wordt er nogmaals versneld in de kopgroep. Birgit moet helaas lossen en zakt terug naar het peloton. Maria wil graag nog een keer demarreren, maar krijgt daarbij geen steun van andere dames. In de aanloop naar de eindsprint laten alle dames van team CENNED zich goed voorin zien, wat resulteert in een 7e en 8e plek voor Birgit en Maria. Ankie en Britt finishen in de tweede helft van het peloton op de 37e en 39e plek. Alle vier hebben de wedstrijd uitgereden, dat kunnen niet veel ploegen zeggen. Bovendien stijgt team CENNED nog weer een plek in het ploegenklassement en staat nu 2e! Lees Birgit haar verhaal over de kopgroep en hoe zij zich onder de zomerse omstandigheden voorbereidde op het wedstrijd op onze weblog.