Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

27-09 NCK Lauwersoog

NCK Lauwersoog 27 september 2014

 

Nadat ik in 2010 voor het eerst met tour75 had meegedaan aan het NCK, toen nog in Hoogezand, kreeg ik de smaak te pakken van het rijden van een ploegentijdrit. Met een groepje fanatiekelingen toewerken naar een gezamenlijke topprestatie, ik vind het geweldig om te doen. Na 3 NCKs met Tour75 zou ik nu voor het eerst meedoen met Omega. De verschillen tussen beide teams zijn niet heel groot. In 2010 was tour75 sneller, in 2011 omega (2012 T75 niet meegedaan) en in 2013 was ook omega sneller (28 sec). Het team van dit jaar bestond uit Edwin Mellema, Dirk Jan Verhagen, Peter vd Hooft, Marcel Korthuis, Richard Bultema en ik.

Na een voorbereiding van zo’n 6 week (incl een parcoursverkenning) onder leiding van trainer Jan de Veen waren we er klaar voor.  Hierbij kon ik zelf mooi wat extra kilometers maken door op 12/13 september een 2 daagse lange clubtocht met Tour75 te doen (350 km in 2 dagen) en de hardheid aanscherpen door het weekend erop de Amersfoort groeistad klassieker van 130 km te doen.

De laatste gezamenlijke training lukte het al om als groep boven de 44 gemiddeld te rijden. Dit zou ongeveer de snelheid worden waar we op uit zouden moeten komen, misschien 45 p/u bij een super dag.

Afspraken gemaakt zoals niet te hard overnemen, pas op kop versnellen als de laatste man weer heeft kunnen aansluiten, na een scherpe bocht moet de 1e man zich laten afzakken om te controleren of de hele ploeg nog bij elkaar is, bij een beurt overslaan later dezelfde positie weer innemen etc. Het blijft een moeilijke discipline, want je voelt wel hoe je eigen benen zijn maar niet die van je teamgenoot/teamgenoten.

Nog wat last minute materiaal verbeteringen voor Dirk Jan en Richard (beide een dicht achterwiel en Richard een  ligsteun), tacxen geregeld en op naar Lauwersoog. In een gemoedelijke sfeer op de Tacx inrijden in de tent, met Tour 80 en Tour 75 als buren. In het eindklassement spelen we sowieso geen rol van betekenis (niet gek gezien de diverse profs die meededen als Niki Terpstra, Martijn Keizer, Bert Jan Lindeman etc) maar de onderlinge competitie met Tour 75 en Tour 80 is altijd wel mooi. Voor mij nu voor het eerst als Omega-rijder.

Om even voor half 2 zouden we starten. Helaas bleek dat er aan het eind van de Lauwersdijk (op het stukje waar de klinkers liggen) een ongeval was gebeurd met de ploeg CS030 uit Utrecht. Men was met de sturen aan elkaar blijven haken en behoorlijk hevig onderuit gegaan. Hier moest de trauma heli + 2 ambulances aan te pas komen. Tour 75 kon er nog net langs via de berm. Omdat alles vrijgemaakt moest worden op het parcours zou het enige tijd duren. Uiteindelijk heeft dit een uur geduurd. Ik zag in de tussentijd gelukkig kans om even te bellen naar mijn fans die in Wehe den Hoorn stonden (moeder + vriend en mijn zoontje). Die waren al behoorlijk ongerust want we zouden niet lang na Tour75 voorbij komen en het nieuws van een zwaar ongeval ging al rond. En als je dan een traumaheli ziet vliegen word je daar niet geruster op.

Uiteindelijk gestart, eerst de 7,5 km lange Lauwersdijk. Hier hadden we de wind mee, dus kon er snelheid gemaakt worden. Richard riep eens bij het afzakken nog ’48 Ard’, ‘Ok’ maar de teller stond al op 50 en het ging vrij makkelijk, hoewel mijn omslagpunt nooit ver weg was. Nadat we de dijk links afgedraaid waren bleek Marcel het zwaar te hebben. Na een aantal korte beurtjes op de dijk kon hij daarna nauwelijks meer meedraaien, wel het 5tal volgen en uiteindelijk finishen. Geen goede benen, aldus Marcel. Tussen km 10 en 20 (zeg maar zo tussen Kleine Huisjes en Wehe den Hoorn) had ik het iets minder, de bovenbenen begonnen wat zeer te doen, hm nu al dacht ik nog. Het parcours had ik perfect in mijn hoofd zitten met de 10, 20 en 30 km en finish op 41 km als piketpaaltjes, dit gaf rust. Door Wehe den Hoorn (het 20 km punt) heen, om de cafetaria heen met de grote staande frietpuut op straat waar ik de aanmoedigingen van mijn familie hoorde. Richting de grote weg, opletten waar we het lusje rechtsaf moesten maken want in tegenstelling tot vorig jaar was het nu niet 6 km rechtdoor grote weg tussen Leens en Ulrum, maar moesten we halverwege rechtsaf. Het lusje ging prima, ook de bochten, zoals die de hele rit vrij goed gingen. Op dit stuk in westelijke richting met wind tegen konden we door kortere beurten onze snelheid goed vasthouden. Dirk-Jan draaide na wat te hebben overgeslagen weer mee. ‘Gaat super!’ zei ik m nog. Bij Zoutkamp was de pijp voor Dirk-Jan echter leeg en gingen we met nog 10 km te gaan met z’n vijven verder. Mijn benen voelden inmiddels weer super en ik nam me voor om de laatste 10 km alles uit de kast te halen. Marcel probeerde het nog met wat korte beurten meedraaien maar moest later weer in het laatste wiel. De laatste 5 km vanaf de kazerne kreeg de tot dan toe goed rijdende Peter het moeilijk, een paar keer brak het in de ploeg en moesten we even inhouden zodat we weer compleet waren. Moet wel gezegd worden dat Peter op een ‘gewone’ racefiets zat, zonder ligsteun, dicht achterwiel of extra snelle (bv Zipp) wielen maar daar heeft ie al die NCK’s die hij heeft meegedaan (ik denk een stuk of 7,8 Peter?) nooit gebruik van gemaakt. Maar beter volgend jaar toch wel doen Peter, het scheelt de nodige watts die je moet trappen. Edwin, ervaren tijdrijder, reed de hele rit goed, met constante snelheid en regelmatige beurten. Ook Richard reed erg sterk, niet verwonderlijk na een sterk seizoen met diverse top-10 noteringen en een paar keer podium. In de laatste kilometers, die met bordjes werden aangegeven (nu zag ik ze wel Gert ;-)) hadden m.n. Richard en ik nog wel wat over en hielden de trein op snelheid. In de laatste kilometer schuurden onze wielen nog even tegen elkaar nadat ie mij bij het invoegen in de rij over het hoofd had gezien, maar het ging gelukkig goed. Met een tijd van 55:40 en een gemiddelde van 44,19 p/u was dit goed voor de 58e plaats (van de 69). Net voor de 59e plek van Tour 80 (tijd 56:02, gemiddeld 43,89) en de 60e plek van Tour75 (tijd 56:11, gemiddeld 43,78). Volgend jaar wordt het NCK (na 3 jaar achtereen Lauwersoog) in Dronten gehouden. Dan zijn we weer van de partij.

Ard Prins