Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

16e Amersfoortse Groeistad Klassieker voor Masters

Amersfoort kleurde op deze zaterdag 20 september 2014 met wielrenners vanuit alle windhoeken van Nederland. Niet alleen de masters maar ook de dames, elite/beloften en jeugd werden naar Amersfoort gelokt om daar aan de 16e Klassieker deel te nemen.

De organisatie had er weer alles aangedaan om het parcours veilig te maken.  Wederom alle complimenten voor de organisatie, inclusief hun grote scala van vrijwilligers.

Zenuwen of toch een lichte vorm van griep. De voorbereidingen van mij waren in elk geval niet optimaal deze week.  Vanmorgen om 06.20 uur stonden Peter en Ard in elk geval fris en fruitig op me te wachten. Samen op weg naar de Groeistadklassieker. Na een rustige rit waarbij m.n. Ard nog even zijn slapeloz nacht wat probeerde in te halen, kwamen we vanuit de mist om 08.15 uur in Amersfoort aan.  Onze ploeggenoot Steve KNWU McEwen was ook van de partij.  Naast Steve stroomde het  terrein al snel vol met de masters 40+ en 50+. In totaal stonden er 180 renners ingeschreven en uiteindelijk zullen er 160 renners van start zijn gegaan.

Om half 10 de start. Peter stond als enige van ons vooraan. Ard, Steve en ik werden verrast door de klok en stonden halverwege. Neutralisatie van 3 km en daarna los. Gelijk ging de teller over de 50 en de eersten van het peloton sneuvelden al. Good old Jan Waaijer van Hardenberg was een van de eerste gelosten.  Aan de voorkant ging het ook gelijk los want na 10 km ontstond er een elite kopgroep  van 5 met o.a. veelvraatwinnaars Marcel Alma, Jan Hekman en Taeke Oppewal. Niet mijn ding zei Jan Hekman na afloop. Nee joh…..je wordt op je oude dag toch nog veelzijdig Jan. Ook tijdrijden volgend jaar?

De voorsprong van dit 5tal liep op naar 1.20 min en dit was voor de ploeg de Volharding van de winnaar van vorig jaar en master 40+ wereldkampioen 2013, Allard Epping, het sein om met 6 man op kop van het peloton de achtervolging in te zetten. Met snelheden van over de 50 km p.u. werd via de Dijk bij Wijk bij Duurstede het gat na bijna 70 km, net voor de Leersumerberg, gedicht en kon de koers weer opnieuw beginnen.  De Leersumerberg, Amerongseberg waren de volgende hindernissen die genomen moesten worden. Ard had zijn diesel inmiddels in gang gezet en was naar de voorste regionen van het peloton gereden. Peter jojode wat tussen achterkant en midden en Steve en ik waren honkvast achterin te vinden. De hindernissen werden goed genomen en vervolgens volgden in volle vaart de Doornse berg,  piramde van Austerlitz en de Kolonel.

De klim naar de Kolonol was voor Peter het sein om eens gas te geven en te gaan voor de premie op deze “berg”. Net voor de top werd hij met zijn medevluchter teruggereden. Alles leek erop dat er een massasprint van de overgebleven 120 renners zou volgen. Op 10 km voor eind was het echter een groep van 12 man die aan de loop ging. Daarbij onze diesel Ard.  Jan Hekman en Taeke Oppewal sloten als laatsten aan in deze groep en zij leken uit te gaan maken wie met de eer ging strijken. Nog 7 km te gaan en de kopgroep had ongeveer 20 seconden voorsprong. Ard deed volop mee en zijn benen begonnen aardig vol te lopen zoals hij nadien zei. Kennelijk begon de vermoeidheid ook door te slaan op zijn scherpte want hij wist in de laatste km’s niet meer hoever het naar de finish was. Nog 7 km te gaan;  Peter, Steve en ik zaten iets achter de helft van het peloton en plots een enorme valpartij. Ongeveer 25 renners gingen tegen het asfalt. Steve lag erbij maar liep weinig schade op. 2 anderen des te meer. Naar later bleek werden ze door een ambulance afgevoerd. Peter en Steve wisten zich snel in een groep te nestelen om richting finish te gaan.  Zelf moest ik voorbij de gevallen pionnen en kwam wat later op gang.

In de finale kwamen derhalve 12 man voorop met Ard in hun midden en daarachter een peloton van nog 55 renners en daarachter een peloton van 30 renners met Steven en Peter. Zelf zat ik daar weer achter in een groepje van 5.  In een spannende finale reed de het peloton in de slotmeters nog weer terug naar de kopgroep. Ard werd overrompeld en finishte uiteindelijk als 41ste. De superieuren van vandaag finishten, ondanks dat ze weer teruggereden werden, toch terecht als nummers 1 en 2. Jan Hekman sloot zijn seizoen af met wederom een prachtige overwinning. Taeke Oppewal  werd meer dan terecht 2e. Barend Verhagen zat als enige 50+ in de kopgroep en werd in de slotmeters ook achterhaald. Het was Ron Pfaffen die wederom een mooie overwinning aan zijn lange lijst toevoegde, voor Peter de Weert en Erwin Kistemaker.  Peter kwam als 26ste 50+ over de finish en zelf had ik recht op 5 euro door een 28ste plaats.  Steve finishte in de 40+ op een 61ste plaats.

De winnaars feliciteren, even nababbelen, douchen en daarna weer richting het Noorden. Net op tijd want we hadden de koers in droog weer, windkracht 2/3 en een temperatuur van 24 graden gereden maar om 14 uur werd het donker en vielen de eerst e druppen.  Bedankt Amersfoort. Volgend jaar komen we met nog meer Omegaisten naar je toe.

40+

  •   1
Jan Hekman NORG 47
2 Taeke   Oppewal HEERENVEEN 75
3 Maxim   Harteloh DE LIER 45
4 John   Oudshoorn UITHOORN 77
5 Emiel   Borsboom WOERDEN 11
6 Jan Muis GIESSENBURG 72
7 Allard   Epping UTRECHT 29
8 Marcel   Alma HARSKAMP 2
9 Andre   Grootveld ZOETERMEER 40
10 Daniel   Kleijn WOGNUM 57
  •   41
Ard Prins FROOMBOSCH 87
42 Jan   Terpstra DRACHTEN 99
  •   66
Steve   McEwen ARNHEM 68

50+

  •   1
Ron Paffen MILSBEEK 160
2 Peter de   Weert STAPHORST 185
3 Erwin   Kistemaker DIEMEN 149
4 Matthieu   Hendriks KRIMPEN   AAN DE LEK 140
5 Barend   Verhagen WOERDEN 181
6 Frans   Berrens AMERSFOORT 126
7 Henk   Ceelen OUDERKERK 188
8 Niek   Wolthuis MUENSTER 187
9 Martin   Hoefakker MIDDENMEER 143
10 Lars   Rietveld OUDEWATER 172
  •   26
Peter van   der Hooft HOOGEZAND 145
27 Erik   Meerkerk ZUIDLAND 157
28 Gert de   Veen ZUIDBROEK 179