Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

Wielerspektakel Steenwijk Amateurs; Richard rijdt naar een super 4e plaats

 

Verslag; Richard Bultema

Het profpeloton had al in de afgelopen week gekoerst in Boxmeer, Stiphout en Chaam en zich dus getoond aan het publiek in de traditionele rondjes om de kerk.

Afgelopen zaterdag was Steenwijk de plaats waar het wielerspektakel plaatsvond. Voor de hoofdact van de avond stond een amateurkoers op het programma. Het parcours volledig afgezet in het centrum van Steenwijk, nabij het Station over een lengte van 1250 m.  Aan de start een 50 tal renners, om 15;30 uur klonk het startschot voor een wedstrijd over 48 ronden totaal 60 km.

Er werd vanaf het begin aardig hard gekoerst, de Nederlandse kampioen Taeke Oppewal met zijn ploegmaat Hans Kompels zorgden ervoor dat opschuiven naar de kop van het peloton behoorlijk veel kracht koste. Te laat, net voordat ik me aan de kop van het peloton bevond, waren een 5 tal renners vertrokken met daarbij inderdaad Oppewal,  Hans Kompels, en Jan Kanis uit Zwolle.

Er werd door de goede samenwerking in de kopgroep al gauw een voorsprong gepakt op het peloton van 20 sec. Om aansluiting te kunnen krijgen met de kopgroep probeerde ik te demarreren, ik kreeg een renner van WV Drachten mee. Na 2 ronden vol de achtervolging te hebben ingezet, was de voorsprong nog steeds 20 sec voor de kopgroep.

We lieten ons weer door het peloton opslokken. De kopgroep was dus gevlogen.”Balend” in het peloton rijdend, dat ik de slag had gemist, waren er diverse renners die probeerden te ontsnappen uit het peloton.

Met nog 30 ronden te gaan, probeerde ik nogmaals weg te komen uit het peloton, ik kreeg Herman Steensma mee. We reden weg bij het peloton en konden een voorsprong uitbouwen van boven de 20 sec, maar we kregen nooit de kopgroep in het zicht. Met nog 10 ronden te gaan, kon Han Peeneman [WV Hardenberg] vanuit het peloton de oversteek maken naar ons tweeën, de kopgroep had inmiddels het peloton gedubbeld. Met nog 6 ronden te gaan was Taeke Oppewal ontsnapt uit de kopgroep en sloot ook bij ons aan.

Nogmaals bevestigd Oppewal dat hij dit seizoen een klasse apart is, Oppewal won vroegtijdig de wedstrijd, terwijl wij nog een 1 ronde moesten afleggen. De wedstrijdspeaker maakte ons bekend dat we voor de 4e plaats konden strijden, er waren 2 renners gedurende de wedstrijd uit de kopgroep gelost, en helemaal teruggezakt naar het peloton.

In de laatste ronde probeerde Han Peeneman solo weg te komen, hij kreeg 20 meter voorsprong, vanuit Herman Steensma zijn wiel sprong ik naar Han Peeneman om het gat te dichten, dit deed behoorlijk veel pijn maar het gat was gedicht. Herman Steensma was gezien hij kon de aansluiting niet meer maken. Peeneman vroeg nog om over te nemen, maar ik bleef de laatste 500 m gewoon in het wiel zitten. Voor de laatste bocht zette Peeneman nogmaals aan, ik liet me niet meer verrassen. Na de bocht nog 150 m naar de finish, vol sprintend ging ik over Peeneman heen en was een 4e plaats mijn deel.

 

Uitslag Steenwijk;

1 Taeke Oppewal                Heerenveen

2 Jan Kanis                         Zwolle

3 Hans kompels                  Wolvega

4 Richard Bultema              Winschoten

5 Han Peeneman                Assen

6 Erwin van der Velde        Surhuisterveen

7 Herman Steensma           Opende

8 Leon Feddema                Katlijk

9 Yari Goossens                 Ens

10 Cristiaans Riemens        Maastricht