Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

Omega toont zijn gezicht in Hoogezand maar vergeet te oogsten

Toer75 organiseerde in samenwerking met de Stormvogels Veendam gisteren het 3e criterium van Hoogezand. Eerst de jeugd en aan het eind van de dag werd er afgesloten met de wedstrijd voor amateurs, sportklasse en junioren. Het parcours is snel, toch wel een beetje lastig en met 90 renners aan start ook nog eens zwaar. Vooraan starten had vandaag zo zijn voordelen want vanaf begin ging het op een lint. Achterin alle hens aan dek en vrouwen kinderen het eerst…… . Voor Tenco-omega waren Ronnie, Ard, Marten, Dorus, Johan, Theo, Peter, Sjaak, Richard en ik naar Hoogezand gekomen. Naast deze batterij aan omega renners waren zeg maar alle toppers uit het Noorden in de amateur/ sportklasse aanwezig. De strijd tussen de ploegen van voormalig ploeggenoten  Oppewal en Hekman was toch wel een beetje de rode draad van vandaag. Oppewal in bloedvorm en winnaar deze week van een Elite-2daagse, had een vijftal sterke ploeggenoten, waaronder wegkapitein Tim Hiemstra en 1e luitenant Hans Kopmels maar ook korporaal Richard Konijn, bij zich. En Hekman had de luitenanten Kievit en Weinans, die ook al het gehele seizoen bij de amateurs van Zuid tot Noord Nederland podium gereden, meegenomen. Die klasbakken. Naast deze ploegen ook verdwaalde eenlingen die een aardig potje weten te fietsen, Jack Kuper en oa Henk jan Borghuis om maar eens 2 te noemen. De koers werd hard gemaakt, vele demarrages en uitlooppogingen. Richard, Peter, Sjaak, Dorus en ik zaten goed voorin en waren attent. Jan, Ronnie en Marten koersten tot halverwege goed mee maar moesten het peloton toen laten lopen. Theo zat ogenschijnlijk midden in het peloton goed op zijn gemak. Na de koers bleek dit toch wel anders te zijn geweest. Johan des johans …achterin en alles overziend. Tenslotte Ard….voor hem was de koers 50 km tekort want op het moment dat de wedstrijd zijn einde naderde kwam hij er eindelijk doorheen en koerste naar het front van de koers. Diverse ontsnappingen waarin meestal omega vertegenwoordigd was. Richard was attent en vaak mee. Sjaak liet zien dat de vorm weer komt en sloop een paar keer tactisch slim mee. Peter en ik probeerden het ook samen 2 ronden maar telkens werden de ontsnapten teruggereden. De warmte en het hoge tempo vroeg veel van de renners en toen 6 ronden voor het eind een kopgroep van 6 ontstond, was er geen omega renner bij. Sponsor Nieba, 1van de toeschouwers, zag het gebeuren maar kon ook niets meer doen. Oppewal, Weinans, Kuper en Gaulrenner Binne de Haan gingen aan de haal. De 2 ploegen van Hekman en Oppewal gooiden het slot erop. Een individuele achtervolging had geen zin, zo bleek. Bij de meeste Omegarenners was het beste eraf…alleen Richard gaf zich nog niet gewonnen maar kon alleen ook het tij niet keren. 5 ronden voor het eind stond Oppewal aan de kant….mankement? Slim? Hoe het ook ging, een ronde later mocht hij weer aansluiten. De ronde vergoeding was tot 4 ronden voor het eind immers. Een ronde later moesten Binne de Haan en Marcel Weinans de ontketende medekoplopers Kuper en Oppewal laten lopen. Streep door de tactiek van ploeg Hekman. Twijfel in deze ploeg maar met 2 ronden te gaan, werd er geen achtervolging meer ingezet. De 2elitewaardige koplopers gingen uitmaken wie de winst mocht opeisen. In een sprint a deux, jumpte Taeke Oppewal zijn wiel net voor de balende Jack Kuper over de lijn. Ex elite renner Harko Kievit liet zien dat hij ook goed kan aankomen en eiste in de hectische pelotonsprint de 3e plaats voor hem op. Verder dan een 16e plaats kwam omega niet. Helaas maar we hebben ons zeker goed laten zien vandaag…dit biedt mogelijkheden. Met dank aan de organisatie.