Nieuws overzicht

Nieuws overzicht

Ard Prins zijn eerste wedstrijd en ‘knoop van Noordwolde’

Ard Prins zijn eerste wedstijd

Vandaag mijn eerste echte wedstrijd gereden, de masters 40+ in Apeldoorn. Een koers van 120 km waarbij een paar keer de Posbank moest worden beklommen. S morgens vroeg Peter opgehaald en samen naar Apeldoorn gereden. Daar kwam Peter tot de ontdekking dat hij zijn schoenen was vergeten. Stress, snel via Steve schoenen geleend, helaas campa past niet op Shimano. Game over voor de balende Peter. MetSjaak en Steve gestart in een veld van zo’n 150 man. In de 8 km lange neutralisatie was het al hectisch en goed uitkijken, waardoor Sjaak zich weer herinnerde dat ie veel liever criteriums rijdt dan klassiekers. Na de beklimmingen van de Posbank, wat met Vlaanderen in de benen van 2 weken geleden heel makkelijk ging kwam er met nog zo’n 70 km te gaan een lange brede weg. Zo’n 150 m voor het peloton reed een kopgroep van 5 man incl de latere winnaar jan hekman. Ik voelde me goed en ben er alleen heen gereden. Eenmaal bij de groep eerst even bijkomen en later wat beurtjes gedaan. Helaas was het peloton weer in aantocht, ze keken een paar keer om en we werden weer ingelopen. Na ik denk zo’n 85 km kregen we de wind schuin tegen, op een lang stuk op de dijk bij de IJssel langs. Hier werd het op de kant gezet en zat ik te harken in de marge van de weg om uit de wind te blijven. Meerdere zwakkere schakels uit de lange ketting van renners die het lint vormden lieten zich uitgeblust zakken, wat telkens een extra inspanning kostte om er weer bij te komen. Op een gegeven moment moest ik er ook aan geloven, ik zat niet goed. Met een groepje renners achter mij olv een grote sterke vent, die lange beurten deed geprobeerd het gat te dichten “komop nog ff we kenne ze bijna ruiken” zei die. Het lukte ons 2en maar eenmaal bij de groep kwam ik grretverrdrie weer ongunstig te zitten in de wind. De benen begonnen te verzuren, ik kon niet meer en moest er wederom af.. Rotdijk.. Ik kwam weer in het vorige groepje van 7/8 man en we maakten de resterende 30 km een ploegentijdritje van, waarbij een paar gasten telkens te hard overnamen en dan dom achterom keken waarom er niet werd overgenomen. In een haakse bocht werden we nog opgehouden door een valpartij, er lag een renner op de grond, auto en motor erbij (schade viel zo te zien mee) en we moesten even in de remmen. Met het groepje verder gereden, waarbij sommige gasten niet meer konden, ik ging me wel beter voelen ondanks de zere poten. Uiteindelijk als 36e gefinisht, blij dat ik heb uitgereden, maar het op de kant rijden kan beter, van Peter al wat tips gekregen hoe dit volgende keer beter aan te pakken. Overigens kregen Sjaak en Steve beide met de pechduivel te maken, Sjaak met materiaalpech (gebroken zadelpen) en Steve was betrokken bij een valpartij, gelukkig weinig lichamelijke schade.
Groet, Ard.

___________________________________________________________________________

Knoop van Noordwolde

Gisteren samen met Richard aan start in het criterium Noordwolde. Normaliter voor mij een prettig rondje om te rijden maar vanwege wegwerkzaamheden was het parcours verlegd en reden we over een gedeelte van het parcours van zeg maar 20 jaar terug. Parcours met alleen maar klinkers, 4 bochten en een chicane en bij het inrijden merkte ik dat dit niet mijn favoriete parcours zal worden. Bijkomstigheid vandaag was de wind die op het lange gedeelte na start finish vervelend door het peloton waaide. Aan start 55 renners waaronder de sterke formatie van Infinito met kopman Taeke Oppewal maar ook met oud Omegarenner (2000) Hans Kopmels, Tim Hiemstra en Herman Steensma. Ook de formatie (normaal ook Steigenga en Wobma maar die waren er even niet) afkomstig uit een afscheiding van de WV Snits was aanwezig met in hun midden de sterk rijdende elite renner Frank Wierstra. Daarnaast nog een batterij FriescheLeeuw en Otto Tebbens renners en wat verdwaalde Oosterlingen o.a. van de IJsselstreek en Rijssen, o.a. Bjorn Beldman en Wim Engel.
Na 2 ronden was de kopgroep reeds gemaakt. Mike Kuyper van de IJsselstreek gooide de knuppel al in het hoenderhok en kreeg 6 man met zich mee., o.a. Taeke Oppewal, Frank Wierstra, Hans Kopmels, Bjorn Beldman en Selmar Pigge. Richard was wel in vorm maar had het eerste kwartier wat problemen om de motor warm te krijgen. Volgende keer maar voorgloeien Richard. Ronden lang reed de kopgroep op 10 seconden en was het mn. Albert de Vries die probeerde het gat samen met een TH renner en een zeg maar Steigenga renner het gat te dichten. Langzamerhand werd de voorsprong groter en was het gat definitief gemaakt. De kopgroep van 7 werd nog teruggebracht naar 6 en het peloton reduceerde van zeg maar 50 renners uiteindelijk naar max 20 renners. De overige renners waaiden er letterlijk en figuurlijk af. Zelf was ik te slecht om überhaupt in koers iets voorin te kunnen betekenen en te goed om van het peloton nog af te waaien. Richard herpakte zich op een kwart van de koers en meldde zich voorin het peloton. Te laat maar in elk geval de bevestiging dat het met de vorm erg goed zit. Op 15 ronden van het eind gaf Albert de Vries nog eens gas in het peloton en een 2tal ronden later was een achtervolgend groepje gemaakt. Richard sprong op een sublieme wijze, 2 rondjes later naar dit vijftal en overbrugde daarbij een gat van zeker 10 seconden. Op 8 ronden voor het eind moest het overgebleven peloton voor de 14e plaats af sprinten. De bel werd door mij als een verlossing ontvangen en mee sprinten kwam bij mij, evenals TH-er Jelte Krol die de hele wedstrijd achterin het peloton zelfs in mijn wiel had gezeten, niet meer in mijn uitgelezen woordenboek voor.
10 ronden voor het eind waren Oppewal en Wierstra uit de kopgroep weggereden. Het viertal volgde en daarachter het 7tal met Richard. Even leek het erop dat het 7tal nog naar het viertal toe zou rijden maar uiteindelijk bleek een gat van 15 seconden niet meer te overbruggen. Oppewal en Wierstra reden gestaag door en in een simpel ogende sprint a deux klopte Oppewal zijn medevluchter. De strijd om de derde plaats ging naar Bjorn Beldman. Richard werd uiteindelijk 10e. Richard was niet te spreken over zijn koers maar in dit veld en met deze omstandigheden waarbij je een gat van 10 seconden weet dicht te rijden, is het meer dan goed. Top…..alleen volgende keer even wat eerder opstaan zodat je motor gelijk bij start warm is.
Zelf finishte ik op de 24ste plek en sloot Jelte Krol de uitslag af met een 25ste stek.
Nu rust in de tent en volgende week maar eens kijken of de benen weer hersteld zijn van deze tweedaagse.